3 Haziran 2020

Birkaç günlük yağmurlu kapalı havadan sonra yeniden günlük güneşlik. Tedbirli ama bol endişeli yeni hayatın ikinci günü kuaföre gittim. Normalde çok kuaför insanı değilim, ama ben bile ihtiyaç hissettim. Evde kaldığımız vakit uzayıp göze batan yerleri kesmiştim kendim ama artık olası yoktu. İlk gidişimde çok güzeldi kesimi, sonrakilerde uzunluk hesabı hep aynı hayal kırıklığı, en sonda da yine çok kısa kesti diye kızgındım kuaföre, kırkımdan sonra bana kestiği ve bu yaşıma kadar kullanamadığım şekilde bana saçımı kullandırmasının hürmetine kalktım yine ona gittim. Yeni bir yere dert anlatmanın düşüncesi bile yordu beni. O da yine Kuğuluda ki budanmış ağaçlar misali kırptı yolladı beni. Düdük halime sabır günleri başladı, uzayınca seveceğim biliyorum.

Aynı gün pazar da vardı. Fiyatlar geçen haftalara göre bir tık iyiydi sanki, alışılacak gibi değil ama artık bir markete girince üç parça bişeye yüzelli, ikiyüz diyeceklerini az buçuk biliyoruz artık. Bu dönem olmasa da olurlar çok net belli oldu zaten. Ona göre uzatıyoruz artık ayaklarımızı.
Misal pazarda çilek onbeş liraydı geçen hafta, bu hafta on olmuş azıcık reçel yaptım. Tatsız kayısılar vardı onları da kaynatıverdim. Çınara sabah kahvaltıda kaynayan çilek-kayısı reçel kokuları eşlik etti miss gibi, ona reçelli anılar yaratmak istediğimi anlattım bugünlerine dair. Çok da şeyetmedi ama belki kalır anısında. Bu çilekli pasta pek bir pratiğim oldu kek yapar gibi pasta yapıyorum artık övünmek gibi olsun.
El işim yok, ilginçtir yapasım da yok. Kendimi kitaplarıma vereceğim dedim, sözümü tutuyorum. Hasan Ali Toptaş okuyorum merak ettiğim bir yazardı, bende ki ilk kitabı. İlkin bir an'a bir yere ait çok fazla detay ve betimleme yorar, koparır gibiydi kitaptan ama artık hemen pes etmemeyi öğrendim şimdi gayet güzel gidiyor.

22 yorum:

  1. Saçlarını güle güle kullan Deryacım, modeli içine sindi ise kökü sende nasılsa uzar yakında...2,5 ay boyunca alışverişleri manavdan yapmıştı eşim... Geçen gün pazara gidince hep iki - üç katı ödemişiz, onu anladık... Pazarlar uygun neyse ki... Yaz sebze-meyveleri de bollaşınca daha da uygunlaşır fiyatlar.Ama geçen yıl gibi de olmaz artık. Pastan nefis görünüyor, afiyetler olsun... Küçükken değer ve önem addetmediğimiz şeyler büyükken saklandıkları yerden çıkıp mutluluk ve özlemle anılıyorlar. Çınar için de o kokular gün gelip öyle olacaktır. Hasan Ali Toptaş'ı ilk okuduğumda postmodern anlatımını sabunköpüğü gibi bulmuş sevememiştim, son okuduğum kitap konu olarak sıkıcı ve kasvetli olsa da anlatımı çok hoşuma gitti. İlk başlarda saramıyor ama ilerledikçe kapılıyor insan... İyi okumalar...sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Ruşencim, kökü bende olsa da çok kısalınca moralim bozuluyor engel olamıyorum, evet ya manav ve market aldı başını gidiyor, pazar çok daha makul onlarında arttığı dönemle roldu ama öyle kalmıyor neyse ki, kitaba ilk başladığımda bende öyle hissettim hatta devam etmeyip kaldırdım geçen gün yeniden başladım , sevgilerle... :)

      Sil
  2. Marketler her mala zam yaptı. Bunlara bir dur diyen yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varmış ama çok işlemiyor anlaşılan, sorunlu yani.

      Sil
  3. ben hala pazara gidemeyenlerdenim. Hasan ali toptaşın kuşlar yasına gider kitabını okudum muhteşemdi.Ben de kuaföre gideceğim artık yeter diyorum.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazar açık havada ya ben gittim hep ama daha tezgahlar kurulurken kalabalık değilken, Yazarın o kitabını de merak ediyorum, sevgiler benden de :)

      Sil
  4. Ben eşime verdim makası omuzlarımda kestirdim saçlarımı :)
    aman ne de olsa kuaföre de gitsem dümdüz kesmeye ne çok
    para alacaklar dedim. hem evdeyim full artık , asıl boyama
    ne olacak. beyazlar iyice çıktı. onu becerir mi deneyeceğiz
    artık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah düz olsa kesimim, benim ki allengirliydi azıcık orasıyla burasıyla oynadım idare ettik ama bi yere kadar :)evet düz kesime yazık tabi, boya işine hiç bulaşmadım hep kimyasal korkusu vardı doğal boyayı da uğraşamadım hiç, dip boya vs darlar beni, aklarımla yaşayıp gidiyoruz bakalım, boyarsınız ya evde kendiniz yirmili yaşlarda yapmıştım birkaç kez gayet de olmuştu yeterki renk tonunuzu ve markasını iyi seçin.

      Sil
  5. Ne kadar da doğru bol endişeli hayat! a döndük resmen. Eminim yakışmıştır kısa saç ta... Ben de eşime kestirdim saçımı , hayatım boyunca hiç bu kadar kısa olmamıştı ve bir tarafı daha kısa 🙈 Allah'tan saçım dalgalı da çok belli olmuyor. Ay evet market fiyatları fena...
    Kayısılı , çilekli reçel kokulu anılar , ne tatlı...Çınar çok şanslı...Pasta da çok lezzetli görünüyor , ellerine sağlık. El işine bu ara verildiyse dönüşte ilham harika işlerle geri dönecek demektir🎉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asimetrik kesim moda ama :9 benim ki de öyle bilerek yaptırdım üstelik bir taraf daha kısa :) ahh dalgalı saç çok severim benim düz, sormayın pahalılık can yakıyor, sağolun inşallah hatırlar en azından bana böyle anılar yapmaya çalışırdı diye :)
      İlham gelse ne iyi olur beklemedeyim valla :)

      Sil
  6. Çok da şey etmedi kısmında sesli güldüm attım Derya'cım :)) Bana sesli anlatıyormuşsun gibiydi :)

    Market fiyatları çok korkutucu artık. Temel ihtiyaçlar ateş pahası..

    Ellerine sağlık enfes gözüküyor çilekli pastan <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezgicim bazen senin yazılarını okurken bende aynı hisse kapılıyorum, sohbet etmişliğimiz olduğu için okurken adeta karşımızda konuşuyormuş gibi oluyor anlıyorum seni :) sorma bir miktar artış anlaşılbilir tabi ki ama fahiş fiyat olmamalı, çok teşekkür ederim bir günde sana yaparım inşallah yeriz :)

      Sil
  7. merak etme o şu an ço şey etmedikleri ilerde tek tek ve güzel anılara dönüşecek. annelik, çiftçilik gibi. tohum at bekle. iyi tohum iyi toprakla buluştuysa mutlaka güzel ürün verecektir. :))
    ben daldım bir tasarım battaniyeye elimde de iki kitap var. eve şöyle detaylı bir temizlik lazım ama bende onu çok şey etmiyorum nedense :)) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah öyle olur Zeynepcim dediğin gibi ben ekeyim de elimden geldiğince :) evet senin battaniye maşallah çok iyi gidiyor, aman boşver temizlik her zaman yapılır hatta vaktini bilir o zaman kalkıp severek yaparsın, şimdi battaniyeyle çalışasın okuyasın var demek ki, benden de sevgiler ;)

      Sil
  8. ilk foti çok güzel yaa hangi park orası kiii :) kuaför macerası tatlıydı. kuğuludaki budanmış ağaçlar gibi hihihi :) salyangoz ben de nerde görsem çekiyom. çilek çok severiim. çilek kiraz çok pahalı yaa 20 ile 35 arası :) evet markete gitmek çok pahalı olmaya başladı :) kaynayan çilek kayısı kokusu mis yaa. çilekli pasta bayılırııım :) hasan ali toptaş okuması zor bir yazar yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maltepede bir park ama adını hatırlamıyorum, yazar bana da önce öyle geldi ama sonrası çok keyifliydi tam insan hikayeleri

      Sil
  9. Doğaçlama yapabilen kuaför iyidir,ilk kesim öyleymiş anladığım,güle güle kullan💇çilekli pasta yaptıracaksın zorla🍰Ramazan da iki kilo verdim yapma🙌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım, aynen bir kere oldu zaten onun hatırına çok defa gittim ama o ilki yakalayamadık bir daha :) teşekkür ederim. Resim koyup bişeyler paylaştıkça yiyecek tarzı bir parça suçluluğum ondan sanırım, akla getirip yaptırtma yüzünden :(

      Sil
  10. We still don't have many places open here and too hot to get out much even if we could. So although our full curfew ended Sunday, I still feel that I am in lockdown with no place to go. Was reading a lot of books last month but that has slowed down now. Those strawberries look very yummy. Haven't had any fresh ones here in a very long time. I do have frozen raspberries and plan to make some jam soon. Take care.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Tammy, Since the book was closed at home, I could not read many handicrafts, now I am back to the book, I cannot do handicraft :) I love the raspberry as well.

      Sil
  11. Bu kuaförler neden hep böyle sahi? Yıllar önce bir arkadaşla aklımıza esti iri dalga perma yaptıralım dedik. ''İri dalga'' diye kaç kez üstüne basarak söyledik ama sonuç; Afrikalıların en minik kıvırcıklarını uyguladı ikimize de. Böyle mercimek kadar küçük kıvırcıklar:(( Ben sinirden köpürürken arkadaşım Songül ağlamıştı çok. Kulakları çınlasın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum yirmili yaşlardan itibaren bir türlü barışamadım şu kuaförlerle, hiç bir vakit beğenerek çıkmadım o dükkanın kapısından burada bir mucize yaşanmıştı ilkin aman allahım dedim kaç yıl ya ilk defa istediğim gibi ama bir kerelikmiş :) anlıyorum Songül hanımı çok kızıyor insan.

      Sil

Söz uçar, yazı kalır...