23 Nisan'dan kareler

Liseden sonra stadyuma ilk gidişimiz. Çınar şaşkın, müthiş bir gürültü ve kalabalık. Stadyum acemiliğinden bulduğumuz yer güneş gelmeyen gölge kısımdı, donarak izleyebildiğimiz kadar izledik ve ayrıldık.
Sonrasında kısa bir Gençlik Parkı turu.
Samanpazarına doğru çıkarken nerede görmüştüm acaba bu tabelayı diyerek çok düşündüğüm "Tarihi Şengül Hamamı" tabelasını yeniden görmemle işaret edilen sokağa dalıverdik. Yahudi Mahallesi denilen yeri nihayet bulduk ve gördük. Çok sevdim. Pekçoğu yıkılmaya yüztutmuş evler, ayakta olan eskilere ise hayran kaldım. Şimdi bize rehberlik et diyen arkadaşlarıma buluştuğumuzda mahçup olmamak için önceden öğrendim Ulus'un bilmediğim bu köşesini.

Çok meraklandım, internetten araştıracağım. Çok görkemli bir yermiş burası. Şimdi kapısına kilit vurulu terkedilmiş ama ben geçmişini çok merak ediyorum. Böyle bir yerde yaşamak ne güzel olurdu kimbilir. Bu mahalle ile ilgili ilginç daha fazla bilgi için buraya. Bu da orada olduğu söylenen Sinagoga ait bir pencere. Eğer buraya gelmeden önce okumamış olsam hiç anlamayacaktım burada böyle bir yapı olduğunu. Dışarıdan hiç belli değil, ne bir tabela var birde yüksek duvarlarla gizlemiş kendini.
Gittiğimiz saat itibariyle pek bir ıssızdı etraf. Önce biraz çekindim dolaşmaya ama sonra görmek istediklerime yenik düştüm daldık sokaklara.
Buradan Samanpazarı oldu yönümüz. Kendisini bloğundan takip ettiğim sihirli elller, sonraki adıyla hayatın ressamı bloğunun sahibesini görür görmez tanıdım sonra yanına gittim tanıştık, dünya şekeri bir insan.
Hava da bizden ve tabi bugün çeşitli oyun ve gösterilere katılmış tüm çocukların yanındaydı. Yağmurlu geçen 23 nisanlara hep üzülürdüm.
Koyunpazarı yokuşundaki çayevinde bir mola verdik.
Dönüşte karnımız acıkınca yolumuz üzerindeki tarihi güzel bir binayı restore eden bu piknikte sırf içini merak ettiğim için yemeğimizi burada yedik.
Oturmayı seçtiğimiz yerde tam kalkmak üzereyken kuzunun farkettiği rastlantıyla şaşırdık. Bizden önce camlara imza atıp karalamayı seven bir Çınar da burada yemek yemiş, tesadüf bizde aynı kat ve aynı masayı şeçmişiz.

6 yorum:

  1. Ben de geçen gittiğimde gördüm Şengül Hamamı nı Yahudi Mahallesi de oraya mı yakınmış bilmiyordum, Şengül Hamamı çok meşhurmuş eskiden, babaannemin genş kızlığı çocukluğu geçmiş oralarda hep anlatırdı rahmetli, aslında bir gün de hamam sefasına gitmeli, restore edilmiş işletiliyormuş çünkü, nice bayramlar olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Evet Şengül hamamı çalışıyor,Sinem hanım biz sokağa girerken yanakları kızarmış hanımlar çıkıyorlardı hamamdan :) hiç hamam deneyimim olmadı doğrusu, bende gidersem buraya gitmek isterim. Teşekkürler, sizlere de nice bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bir post olmuş. Ben de bilmiyorum buraları:))

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim Nedret abla :)

    YanıtlaSil
  5. bayılırım tarihi dokulara mistik mekanlara ana-oğul ne güzel gezginlersiniz.sayende ankarayı tanıyoruz şekerim.mersii:)

    YanıtlaSil
  6. Sitare; Rica ederim, gezmek gibisi yok bizim için :)

    YanıtlaSil

Söz uçar, yazı kalır...