15 Mayıs 2018

Bu haftasonu yaptığımız Kapadokya gezisinin anneler gününe denk gelmesi pek manidar oldu benim için. Gerçekten işini seven ve severek yapan bir rehber eşliğinde tarihini ve bugününü derinlemesine dinleyerek bölgeyi daha iyi tanımış olduk. Burada balonları havada görmeyi çok istiyordum ve bunun uğruna sabah beş buçukta ayaktaydım otel penceresinden balonları görür görmez terasa koştum. Hava şansımıza Cumartesi günü yağışlıydı Pazar günü sabahını da etkileyen bulutlu hava, tabi güneşin de henüz doğmadığını da hesaba katarsak manzara böyleydi, yine de çok güzeldi.
Adını bölgede ki derin kuyulardan almış Derinkuyu yeraltı şehrini gezdik. Yıllar önce ortaokul gezimizde de adını hatırlamadığım bir yeraltı şehrini gezmiştik dar alanları hatırlar gibiydim, bir ara girsem mi girmesem mi diye tereddüt etsemde iyi ki girmişim sandığım gibi fobik bir ortam değildi bana göre tabi. 45metre derinliğe indik. Hayret uyandırıcı, zamanına göre çok kullanışlı ve etkili taktikler yöntemler uygulanmış, saklanmak korunmak için çok etkileyiciydi.
Yemek molası bölgeye has mağara bir restorantta verildi. Etraftaki görseller ve oluşturulmuş tarihi dekoru çok beğendim.

Göreme Açık Hava Müzesinde yaşanan yerler, ibadethaneler, mutfak ve yemek yerleri ve günlük hayatla ilgili pek çok şey öğrendik. Tarihi kalıntılar gezmek birde üstüne buralarda ne olmuş onu öğrenmek tam da benim aradığım şey olduğu için çok keyif alarak gezdim.
Havanın yağışlı oluşu acaba nasıl olacak diye düşündürse de olumsuz anlamda pek bir etkisi olmadı.
Akşam yemeği farklı ama yine geleneksel mağara restoranda bir Türk gecesi şeklinde oldu. Ülkemize has halkoyunları ve gösteriler sundular. Araya erik dalı ve Ankara'nın bağlarını da eklemeyi ihmal etmemişlerdi. Hem yerli hem yabancı turistler kurtlarını döktüler.
Zaman hızlı ve yoğundu. Bölgenin meşhur sütlü kabak çekirdeği vesilesiyle bir kuruyemişçi ziyaretimiz oldu, pek çok kez duymama rağmen burada, yerinde tadına bakmak kısmet oldu gerçekten güzeldi. Ardından yine bölgeye özel onyx taşı işleme atölyesine gittik. Şahane takılar vardı anneler günü vesilesiyle buradan boş çıkmak olmazdı, bizimkilerin güzel bir turkuaz küpe sürpriziyle oradan ayrıldım.
Kapadokya'yı pek çok özelliğiyle hatırlayacağız tabi ama bunlara birde şarap eklendi bu defa. Bölgenin bereketli volkanik topraklarında yetişen kaliteli üzümlerle yapılan şarapları yine buraya özgü mağara mahzenlerde saklayıp ısı ve ışığın sabit olduğu ortamlarda ideal fermentasyonu yaşayan  şarap doğal bir aromaya sahip oluyormuş. Bizim de bunu tatma şansımız oldu. Öyle çok gurme bir damağa sahip olmasak da farklı ve güzel bir tadı olduğunu düşünüyorum.
Çok güzel bir haftasonuydu pazar akşamı eve döndüğümüzde artık ertesi günün ve bu haftanın gerçeğiye yüzleşme zamanıydı. Bu sınav haftasını da bitirme dileğiyle, ders başına ....

6 yorum:

  1. Çok sevindim , ne güzel gezmişsiniz Derya'cım. Ben de çok istemiştim balonları görmeyi, inanılmaz bir görüntü..
    Mutlu haftalar olsun
    Kocaman sevgilerimi gönderiyorum,

    YanıtlaSil
  2. Şahane bir gezi olmuş Derya. Kapadokya'ya gitmeyi ben de çok istiyorum ama bir türlü fırsat yaratamadık. İnşallah seneye diyorum.

    O yeraltı şehrine biraz girmem zor gibi, bir an öyle hissettim.

    Balonlar şahane gözüküyor. Şahane bir gezi olmuş ♥

    YanıtlaSil
  3. Kayseri'de yaşarken bir kaç kez gitmiştik... o haline bile bayılmışken şimdiki Kapadokya'yı çok merak ediyorum aslında... balonları seyretmek için ben de kalkardım mutlaka erkenden, iyi ki o şöleni kaçırmamışsın...:)

    YanıtlaSil
  4. Ezgicim bu bizim ikinci gidişimiz ilkinde bende görememiştim dilerim ikinci bir ziyaretiniz olur ve sende o güzel manzarayı görürsün ve eminim çok harika fotolar çekersin, çok teşekkür ederim bende mutlu bir hafta diliyor öpücükler yolluyorum ;)

    YanıtlaSil
  5. Şebnemcim çok keyif aldım dilerim en kısa sürede sende ziyaret edersin, yeraltı şehrinde ilk kat bile pek çok şey anlatıyor, birde anlatan birisi olunca çok daha anlamlı oluyor, böyle gezilerimiz çok olsun ;)

    YanıtlaSil
  6. Ruşencim gece geç saatte yatmama rağmen saatimi kurdum, sabahın erken saatini zaten çok severim birde burada ve manzarada bu olunca çok şahaneydi, dilerim en kısa sürede sende yeni halini görür keyifli bir ziyaret yaparsın, sevgilerimle.. ;)

    YanıtlaSil

Söz uçar, yazı kalır...