Ripple yapılışı ve malzemeler

İstek üzerine ripple yapılışını (kendi yaptığım şekliyle) anlatmaya çalışacağım. İplerimin hiçbirinin ambalajı yok, evdeki kağıt canavarı yüzünden, kullandığım ip Kartopu Gonca serisi. Tığım pek çok denemeden sonra en memnun kaldığım bu tığ, 2 numaradır kendisi.
Öncelikle istediğiniz uzunlukta zincir çekerek başlıyoruz. Çok sıkı şekilde çekmemenizi ve ilk sırayı başlarkende yine aynı şekilde zincir aralığı vererek trabzanları yapmanızı tavsiye ederim. Esnek bir yapısı olması için, diğer türlü toplanma yapıyor üst kısma göre dar kalıyor başlangıç. Uzunluk ise, ilk sırada ve aslında daha çok ikinci sırada belli ediyor kendini, kısa sanıyorsunuz, trabzanlar yapılınca kocaman olabiliyor, buna da dikkat.
İstediğimiz uzunlukta zinciri çektikten sonra sekiz trabzan yapıyoruz, ben iki kerede çekiyorum, sekizinciyi örüp üç tane zincir sayıp atlıyoruz, arada delik oluşuyor ve yine bir sekiz tane daha trabzan örüyoruz, dokuzuncu zincire aynı yere üç trabzan yapıyoruz. Bu şekilde aynen devam ediyor sıra. Mantığımız bir yerden artırırken, diğer taraftan topluyor ve zigzag şekli oluşturuyoruz. Resimdeki numaralara göre 1 numara topladığımız, iki numara ise artırdığımız nokta. Ripple sever bir blog.

24 yorum:

  1. Çok güzel anlatmışsın deryacım yüreğine emeğine sağlık..Hayırlı cumalar diliyorum canım şimdiden,sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. çok iyi olmuş..benim anlayacağım dilden anlatan bir blog bulamamıştım..elimdeki işler bitsin ip ve tığ tavsiyenle birlikte uygulamak isterim.çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. canım çok teşekkürler daha öncede birkaç kez ripple battaniye modeli için arama yapmıştım ama bu kadar net bulamamıştım...umarım benim ripplemda güzel olur ellerine sağlık....

    YanıtlaSil
  4. canım çok teşekkür ederim,çok açık anlatmışsın,hemen iplerimi alıp başlayacağım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. çok güzel anlatmışsın ..teşekkürler ..

    YanıtlaSil
  6. Your blog is always inspiring me!
    Have a nice weekend! PiPa

    YanıtlaSil
  7. Marifetane; Çok teşekkürler, sizede..

    iffetin günlüğü; Rica ederim, merakla bekliyorum örgünü :)


    mihrimah; Olur mutlaka, teşekkürler, merakla bekliyorum senin örgülerinide :)

    violet; Rica ederim, kolay gelsin, bekliyorum örgüleri..


    kelebekana; Rica ederim, ben teşekkür ederim..

    PillePalle; Thank you Pipa :)

    YanıtlaSil
  8. Canım nihayet geldim de blogunu okuyorum keyifle. yine ne güzel şeyler yapmışsın sen öyle. bu ripple ı ben bir defa denemiştim olmuştu şimdi senin anlatımınla yeniden deneyeceğim zira pek hoşuma gidiyor kendileri. benim de bu ara çok tığ ile uğraşasım var senden de gördükçe hevesleniyorum. ellerine sağlık canım. kocaman öptüm seni:)

    YanıtlaSil
  9. Tuğbacım hoşgeldin, sıkıntıdan yapıyorum yine birşeyler, hadi bu sefer beraber örelim o zaman, bende çok öpüyorum.. :)

    YanıtlaSil
  10. el işleriniz çok güzel ve rengarenk ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  11. yaruze; Ripple yani dalga modeli de denilen modelin afilli adı :)

    YanıtlaSil
  12. hımmm ok.O kadar hoşuma gitti ki denedim oldu.Ama o denli büyük örmeye gözüm kesmiyor.Bir de çok ip gider buna değil mi?
    Atkı örülebilir aslında,ne dersin?

    YanıtlaSil
  13. yaruze; Çok kolay ve eğlenceli örmesi bana göre tabi, büyüklük sizi korkutmasın, kalın iplerle hem duruşu güzel hem örmesi kolay oluyor, çabuk büyüyor, atkı deneyen bir blog arkadaşım vardı, gayet de güzel olmuştu, uygun renk ve ipleri bulunca,bende deneyeceğim bir ara,harika olur derim ben :)

    YanıtlaSil
  14. canım bu kartopu goncayı nerden alıyorsun?kızılayda bir yerde satılıyor.renkleri yok.çıldırttı beni.yardımcı olursan çok sevinirim.çınar kuzusunu ve seni öpüyorum:)

    YanıtlaSil
  15. egenin annesi2 Şubat 2012 07:54

    merhaba gerçekten güzel anlatmışınız ilk sıra tamaam 2.sırayı 3 boşluk bıraktığımız yere gelince 1trabzan atlıyoruz artırma yaptğımızyerde yine artırma yapıyoruz umarım doğru anlamışımdır büyük bi hevesle başladım umarım sonu gelir.Hep takipteyiz işleriniz de kolaylıklar diliyorum.Yavrunuza da geçmiş olsun....

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,

    Elleirnize saglik. Cok guzel olmus. Blogunuzda gordugumde sehir disindaydim. Eve donup, hemen ise koyulmak istiyordum. Zamani geldi cok sukur. İlk sirayi anladim ancak 2.sira icin yardim istiyecegim.
    2.sirada bosluklari (8 sira ve 9.siradaki 3 tane trabzan =11 trabzan yapiyoruz ya, yine son bosluga(delik olan degil) son bosluga yine 3 tane trabzan mi yapiliyor?
    Bu sekilde yapinca biraz marullu oldu, o bakimdan sorayim dedim.
    Ya da siz 2.sirayi kendi lisaninizca aciklar misiniz rica etsem?

    Cok tesekkurler paylasimlariniz icin.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Sessiz ve sonsuz; Çok teşekkürler, resimde görüldüğü gibi kenarlar hep 8 olmalı, onun içinde başlangıctaki trabzana iki kez batılacak, aslında ilk sıranın aynısı, hep 8 sayıyor ve örüyor dokuzuncuda yap topluyoruz ya da artırıyoruz. Lütfen resme dikkatle bakın, sayınca ortaya çıkıyor ki siz ilk sırayı yapmışsınız, eminim ikinci sırayıda yapabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  18. ben de hep merak ederdim bu örgüyü.. çok kolaymış ellerinize sağlık siz de çok güzel örmüşünüz..

    YanıtlaSil
  19. Hep örmek istediğim şey çok güzel anlatmışsınız. Evimde onlarca yün var hatta yüze yakın hep bişeyler almak örmek için niyetlenip alıyorum kalıyor. Buna başlayacağım yalnız iplerimin her biri farklı kalınlıkta örgüde sorun yaratır mı bu ?

    YanıtlaSil
  20. ağlarkende gülebilirim; Aslında benim örgülerimde de 5-6 renk kullanıyorsam biri biraz ince denk gelebiliyordu aynı marka olsa bile, çok sorun olmadı,incelik farkı çok olmadıkça sorun olmaz gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  21. Denedim fakat benimki gitgide daraldı kısaldı bişeyler oldu :S üst sıralarda da mı yine 3 atlayıp 3 topluyoruz yoksa sadece 1 e mi düşüyor bu durum ?

    YanıtlaSil
  22. ağlarkende gülebilirim; İlk sıra çok önemli sonraki sıra ilk düzenlediğimiz şekle göre gidecek, ya toplamış artırmamışsınız yada tam tersi :) her sırada üç topla üç artır aynı şeyi sürekli yapıyoruz, örnek böyle oluşuyor. İlk sırada sayılar doğru sayılıp yapılırsa sonrası çok daha kolay, bir daha deneyin bu sefer olacaktır.

    YanıtlaSil
  23. Deryacım ilk sıra tamam...ama 2. sıraya dönüldüğünde ne nasıl olacak keşke arkaya dönüldüğünde ne yapılacak gösterseydin

    YanıtlaSil

Söz uçar, yazı kalır...